Základný recept na vanilkový cupcake

Toto je základný recept na klasický vanilkový kapkejk. Môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti alebo nápadov :)

Základný recept na cupcake
Základný recept na cupcake

Suroviny

Potrebné suroviny na 12ks cupcake (bežný plech na 12 kapkejkov):

  • 110g  maslo (zmäknutého),
  • 130g krupicový cukor,
  • 3 vajíčka,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo polovica vanilkového lusku (ak chcete mať cesto čisté, použité extrakt; ak chcete, aby každý hneď vedel, že cupcake je vanilkový na prvý „kuk“, použite vanilkový lusk – čierne semienka vanilky sa v ňom budú krásne vynímať).
  • 60 ml mlieko (ja používam pri pečení plnotučné),
  • 100 g hladká múka (odporúčam vždy preosiať),
  • 95 g polohrubá múka,
  • štipka soli (soľ používam do každého receptu, či už sladkého alebo slaného…),
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva (používam aj vinný kameň).

Môžete pridať aj citrónovú kôru, ktorá vás pri pečeni vráti do detstva, keď v nedeľu babka piekla piškótu na koláč :)

Maslo je základ kapkejku
Maslo je základ kapkejku

Recept je podľa Stephanie (via Veronika Z ghetta blog), ktorý som si trošku pozmenila. Aj vy si ho môžete zmeniť podľa seba :)

Namiesto tradičného repného cukru pokojne použite trstinový alebo kokosový cukor, prípadne fruktózu. Všetky druhy nekonvenčného cukru som vyskúšala, len treba myslieť na to, že ak pridáte iný ako biely cukor, vanilkový korpus už nebude vanilkovo žltý, pretože alternatívny cukor alebo cukor s melasou korpus trochu zafarbí do hneda.

Tak isto môžete použiť iné typy múk – špaldovú, grahamovú, či dokonca cícerovú, no v takom prípade treba pridať viac tekutiny – mlieka – kvôli obsahu vlákniny. Všetko sa dá, ak sa chce, tak treba len skúšať:)

Korpus

V prvom rade  si všetky ingrediencie vyberte z chladničky a zo špajze skôr, ako sa rozhodnete piecť. Isto viete prečo, ale ak nie (opakovanie je matkou múdrosti) – ak totiž dáte do masla studené vajíčka, celá hmota sa zrazí, a to isté platí aj pri krémoch. Takže múku, maslo aj mlieko – šup s nimi von.

Použite suroviny s izbovou teplotou, inak sa vám to takto zrazí
Použite suroviny s izbovou teplotou, inak sa vám to takto zrazí

Ak už majú všetky suroviny izbovú teplotu, maslo rozmiešame v miske buď pomocou kuchynského robota alebo metličkou na šľahanie (ja osobne používam robot Kitchen Aid).

Našľahané maslo na cupcake
Našľahané maslo na cupcake

Keď je maslo vyšľahané, pridáme cukor a šľaháme, kým sa rozpustí a potom pridáme vanilku. (Tip: ak pridávate semienka z vanilkového lusku, dajte si ich najprv na lyžičku a poriadne ich rozmiešajte s trochou masla – takto sa vám nezrazia do jednej hrčky:) Postupne pridáme prvé vajíčko a šľaháme, potom druhé a tretie vajíčko.

Použite vanilkový lusk alebo kvalitný vanilkový extrakt
Použite vanilkový lusk alebo kvalitný vanilkový extrakt

V samostatnej miske si zmiešame múky a kypridlo – najlepšie je, ak to celé spolu preosejeme, a pridávame do maslovej hmoty na striedačku s mliekom. Trochu múkovej zmesi a trochu mlieka. A šľaháme. Nakoniec môžeme pridať citrónovú kôru – odporúčam bio citróny, voňajú naozaj inak ako tie bežné, ale pokojne použite aj tie ne-bio, konvenčné. Šlaháme dovtedy, kým zmes nie je krásne hladká.

Následne cesto dávkujeme do košíčkov, ideálne kliešťami na zmrzlinu (viď článok Čo potrebujete na upečenie Cupcakes) alebo naberačkou či lyžicou. Prípadne použite cukrárenské zdobiace vrecúško – to používam na dávkovanie cesta pri mini kapkejkoch. Plech s naplnenými košíčkami dáme piecť do rúry.

 

cesto-cupcake
Cesto môžete do košíčkov dávkovať aj cukrárskym vrecúškom.

Dôležité je, aby ste mali rúru už predhriatu. Pečieme na cca 170 stupňov na 15-20 minút. Tento čas je orientačný – líši sa podľa rúry, ktorú používate. Či je cupcake hotový, môžete vyskúšať pomocou špajle – ak sa na ňu cesto ešte lepí, nechajte ešte pár minút dopiecť.  Dôležité je, aby ste rúru počas prvých 10 minút neotvárali (aby vám kapkejky nesplasli). Ak pečiete mini cupcakes, tie sa pečú kratšie, tak cca 5-10 minút.

Či je cesto hotové, môžete odskúšať špajlou
Či je cesto hotové, môžete odskúšať špajlou

Po upečení vyberieme kapkejky z rúry, ale aj z plechu. Nechajte ich vychladnúť mimo plechu – ja ich vyberám von z plechu a nechávam vychladnúť na mriežke. Ak by ste kapkejky nechali chladnúť v plechu, môžu sa spariť a potom sa zvyknú oddeliť od košíčkov – a to rozhodne nechceme.

Kapkejky nechajte vychladnúť mimo plechu.
Kapkejky nechajte vychladnúť mimo plechu.

Všetky suroviny sú uvedené na množstvo 12 košíčkov, ale všetko závisí od toho, akú veľkosť košíčkov používate. Ak pečiete mini cupcakes, z uvedenej dávky vyjde 24 kusov.

Krém

Na maslový vanilkový krém na 12 kúskov budeme potrebovať:

  • 230 g cukor práškový,
  • 125 g masla,
  • polovica vanilkového lusku (alebo lyžička vanilkového extraktu).

Tento krém je veľmi sladký, takže ho môžete odľahčiť klasickou pudingovou kašou, ale o tom bližšie v ďalšom článku. Cukor môžete tiež ubrať, alebo aj pridať – podľa chuti :)

Maslo izbovej teploty vyšľaháme (šľahané maslo), pridávame preosiaty(!) cukor (aby sme nemali hrudky) a vanilku. Rovnako ako pri korpuse, ak použijete vanilkový lusk, vyniknú v kréme krásne čierne bodky vanilky. Všetci hneď na prvý pohľad uvidia, že ste použili pravú vanilku, a nie len vanilínový cukor, alebo arómu. Šľaháme dovtedy, kým krém nie je pekne hladký.

Krém môžete samozrejme zafarbiť podľa nálady (potravinárskou farbou, ja mám najradšej gélové farby), napríklad podľa farby dekorácií na oslavu.

Krémom ozdobíme cupcakes, poprípade použijeme ešte aj farebnú posýpku alebo farebný cukor.

Takto nejako by mohol vyzerať základný cupcake s vanilkovým krémom
Takto nejako by mohol vyzerať základný cupcake s vanilkovým krémom

O tom, ako cupcake ozdobíme krémom, si povieme v ďalšom článku.

Pozrite si aj alternatívny základný krém na cupcake s mascarpone.

Páčil sa vám tento článok? A dáte mu lajk?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *